Lágy, kemény vagy hybrid kontaktlencse vagy lézeres szemműtét? Összefoglaltuk a legmodernebb látásjavító eljárásokat

Lágy, kemény vagy hybrid kontaktlencse vagy lézeres szemműtét?

Találós kérdés: miért nem látunk olyan sok szemüveges embert az utcán (és az irodákban, üzletekben, etc.), mint régen? Nem, nem azért, mert általánosságban jobban látnak ma, mint mondjuk a szüleik generációja. Egyrészt a kontaktlencse a szemüveg több százéves uralmát váltotta fel (részben). Ez egy korszerű, „nem szembetűnő” megoldás, de sajnos sem kényelmi, sem higiéniai szempontból nem tökéletes. Másrészt az elmúlt 30 évben egyre inkább elterjedt a kontaktlencsénél is praktikusabb, sőt végleges megoldás: a lézeres szemműtét. Cikkünkben ezeket a modern alternatívákat vesszük „szemügyre”:

Nézzük először a kontaktlencsét!

A kontaktlencsének három fő típusát különböztetjük meg. Lágy, kemény kontaktlencse és hybrid kontaktlencse.

Miért jó, miért nem jó a LÁGY kontaktlencse?

Jó, mert rögtön komfortos érzést ad, semmi kényelmetlenség, jól illeszkedik a szemre, kicsi az esélye, hogy kiesik.

Nem jó, mert az asztigmiás problémák kezelésére nem alkalmas, az ettől szenvedőknek nem lesz tökéletes a látásuk.

Miért jó, miért nem jó, a KEMÉNY kontaktlencse?

Jó, mert a szemtengelyferdüléssel küszködőkön segít, éles látást tud garantálni.

Nem jó, mert az elején hetekig kényelmetlen érzés a viselésük, ráadásul, ha nem pontos a felhelyezés, vagy a szem felszíne túlzottan egyenetlen, könnyen kieshet.

Miért jó, miért nem jó a HIBRYD kontaktlencse?

Jó, mert egyesíti a lágy és a kemény lencsék előnyös tulajdonságait, azaz kényelmes és az asztigmiás problémákat is képes orvosolni.

Nem jó, mert a legrövidebb a hordási ideje, egyhuzamban legfeljebb 8-10 óra ajánlott. Másrészt ez a legdrágább a három közül

Egy másik fontos kérdés: mennyi idő után kell a lencsénket kidobni?

Napi viselésű kontaktlencsék: Az ilyennel nem szabad egy éjszakát sem átaludni, sem átdorbézolni. Illetve utóbbit szabad – ha egyébként napközben nem viseltük. Maximálisan 16 óra után ki kell venni, ha többször használatos, akkor a tárolófolyadékban „pihen” a legközelebbi szembe tételig.

Flexibilis viselésű kontaktlencsék: Időnként, de akár éjszaka is lehet viselni, sőt ritkán még az sem tilos, hogy alvás közben is bent maradjon. Aztán a lencsetárolóban vagy a szemetesben a helye.

Kiterjesztett viselésű kontaktlencsék: Ezeket a speciális lencséket ugyan egy hét után ki kell dobni, de addig folyamatosan a szemben lehetnek.

Folyamatos viselésűek: Ha egy hónapon keresztül sem a lencsék felhelyezésével, sem a kivételével nem akar foglalkozni, ez a megfelelő választás. Harminc nap után aztán a lencse megy a kukába.

A tisztaság fél egészség – a szemünk esetében inkább háromnegyed, mint fél!

Tisztán és jól látni (akár lencsével, akár nélküle) csak egészséges szemmel lehet. A szem azonban egy nagyon érzékeny „műszer”, könnyen gond lehet vele, ha a higiéniai előírásokat semmibe vesszük. Örülhetünk, ha egy egyszerű kötőhártya-gyulladással megússzuk...

Fontos, hogy a lencsék felhelyezése, illetve kivétele előtt nagyon alaposan mossunk kezet, a meleg víz és a szappan elengedhetetlen. Ahogy arra is ügyelni kell, hogy a lencse tisztán kerüljön a szemünkbe, azaz vagy teljesen újat helyezzünk fel, vagy olyat, ami előtte megfelelő ideig fertőtlenítő folyadékban „fürdött”.

Végül még valami, amire nagyon kell figyelni: a többször használatos kontaktlencséknél fontos, hogy ne cserélődjenek fel, azaz ami az egyik nap a bal (jobb) szemünkben volt, az másnap is a balban (jobban) legyen!

Ellenkező napszakban „dolgozik” az éjjeli kontaktlencse

A hagyományos kontaktlencsékkel akkor látunk jól, amikor bent vannak a szemünkben. Ezzel szemben az éjjeli lencsékkel akkor, amikor nem viseljük azokat. Ahogy neve is mutatja, ezeket éjjel kell betenni a szembe, ugyanis ez a fajta lencse alvás közben fejti ki hatását, oly módon, hogy a szaruhártya centrumát ellaposítja. Ezzel a nappali időszakra, amikor nem hordjuk, korrigálja a rövidlátást, igaz, legfeljebb -5 dioptriáig.

De minek a lencse, ha lézeres szemműtétet is választhat helyette?

A kontaktlencse (meg pláne a szemüveg), valljuk be, macerás dolog. Elveszítjük, otthon felejtjük, kiesik, elfelejtünk rendelni… Ezeket a gondokat múlt időbe teheti, ha átesik egy lézeres szemműtéten. Ezek az eljárások korszerűek és nagyszerűek. Maga a lézeres szemműtét csupán pár percig tart, továbbá – hála a technikai fejlődésének és az orvosi csapat hozzáértésének és tapasztalatának – teljesen fájdalommentes és biztonságos. A legjelentősebb szemészeti klinikák idehaza még azt is garantálják (írásban!), hogy a végeredmény az előre vállaltaknak megfelelő lesz.

Persze sokakat érdekel az is, és joggal, hogy mennyi a gyógyulási idő. Nos, itt is jó hírünk van, a páciensnek – bármelyik eljárást is választja – legfeljebb néhány napra kell lemondania megszokott hétköznapi életéről, legyen szó akár munkáról, akár a szabadidő eltöltéséről.

Kétségtelen, a lézeres látásjavító műtétek nem olcsók (egyes klinikák ezért részletfizetésre is adnak lehetőséget), de ha az ember oszt és szoroz, kiszámolja, mennyit költ a kontaktlencsékre (szemüvegekre), és a hozzátartozó kiegészítőkre, azt kapja eredményül, hogy három-négy év alatt megtérül a lézeres szemműtét ára.

És tartós megoldást jelentenek a látásproblémákra!