Több információ van a cégmásolatban, mint a cégkivonatban

Több információ van a cégmásolatban, mint a cégkivonatbanHa céges ügyintézésről van szó, akkor szinte biztosan cégkivonatot kell beadni vagy bemutatni. A cégkivonat rengeteg hasznos információt tartalmaz, megtalálható benne minden olyan adat, ami a cégjegyzékben szerepel egy vállalkozásról a cégkivonat kibocsátásakor. Előfordulhat azonban, hogy az aktuális információ nem elég, hanem egy vállalkozásról több mindent szeretnénk megtudni. Szerencsére ilyen esetre is van külön dokumentum, mégpedig a cégmásolat.

A cégmásolat, hasonlóan a cégkivonathoz, szintén tartalmaz minden olyan adatot, ami a dokumentum kiállításának pillanatában szerepel a cégjegyzékben. Fontos különbség azonban, hogy a cégmásolat a hatályos adatok mellett visszamenőleg is tartalmaz minden olyan információt, ami korábban szerepelt a cégjegyzékben, de törölve lett. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a cégmásolat segítségével egy vállalkozás teljes történetét végig lehet követni, az alapítástól kezdve egészen addig, amikor a cégmásolatot kiállították.

Gondoljunk csak bele, lehet, hogy egy vállalkozás esetén a cégkivonat alapján nem látunk semmilyen problémát, mert jelenleg rendben van minden, de a cégmásolatban viszont olyan dolgok is szerepelnek, melyek pár évvel ezelőtt komoly problémákat jelezhettek. Hiába van jelenleg minden rendben, ha pl. a megelőző években rendszeresen voltak problémák a vállalkozásnál. Ezekről a korábbi problémákról nem árt tudomást szerezni, mielőtt pl. az adott vállalkozással üzleti kapcsolatba kerülnénk, vagy hosszú távú szerződést írnánk alá.