A hűtő-fűtő klímák és telepítésük

A hűtő-fűtő klímák és telepítésükNéhány évvel ezelőtt a klíma telepítés szezonális munka volt, általában tavasszal, nyáron és kora ősszel volt nagy kereslet, télen viszont kevesebben vásároltak klímát, mert nem volt rá szükség. A megnövekedett fűtési költségek miatt azonban a jelentősen megnőtt a kereslet a hűtő-fűtő klímák iránt.

A hűtő-fűtő klímák jellemzője, hogy nyáron a hűtést ugyanúgy meg lehet velük oldani, mint a hagyományos klímákkal, de fűtésre is optimalizálva vannak. A hűtő-fűtő klímák szerelésének ára általában nem különbözik a hagyományos klíma telepítési áraktól, az árkülönbséget a készülékek árában kell keresni. A fűtésre optimalizált klímák általában drágábbak, mint a hagyományos készülékek, pont azért, mert egy nagyon fontos plusz funkcióval rendelkeznek.

A fűtésre optimalizált klímák telepítése ugyanúgy megy, mint a hűtő klímák telepítése. Beltéri és kültéri egységből állnak, a kettőt össze kell kötni, és a kondenzvizet ki kell vezetni. Ha több helyiséget is szeretnénk klímával fűteni, akkor mindegyik helyiségbe kell készüléket telepíteni, mert különben nem lesz hatékony a fűtés. Arra is ügyelni kell, hogy fürdőszobába nem szabad klímát tenni, ott másképp kell megoldani a fűtést a rendszeres párás levegő miatt.

Ha klímával szeretnénk fűteni, és több helyiségbe is kerül készülék, akkor az átlagosnál magasabb anyagköltséggel lehet számolni. Ennek az oka, hogy ha egy klíma kerül felszerelésre, akkor azt a legjobb helyre szokták tenni, ahol a legkevesebb anyag kell. Ha minden helyiségbe kerül klíma, akkor a kültéri egységeket szokás egy helyre tenni, a távolabbi helyiségekből viszont több csövezésre lesz ehhez szükség.