Mitől függ, hogy milyen cégkivonatra van szükség?

Mitől függ, hogy milyen cégkivonatra van szükség?Amikor cégkivonatot kell igényelni, akkor mindig felmerül a kérdés, hogy mitől függ, hogy éppen melyik típusú cégkivonatra van szükség. A válasz pedig attól függ, hogy mire és hol szeretnéd felhasználni a dokumentumot.

Szerencsére a legtöbb esetben konkrétan meg van adva, hogy mikor milyen cégkivonat típust kell benyújtani. Általánosságban elmondható, hogy fontosabb ügyintézések, pl. pályázatok esetén közhiteles cégkivonatra van szükség. Ez a legmagasabb hitelesítési szint, így akkor is használható, ha nem vagy biztos abban, hogy milyen cégkivonat kell, mert ezt el fogják fogadni.

A legtöbb esetben elegendő a hiteles cégkivonat, ha nincs külön megadva, hogy melyik típusra van szükség, akkor szinte biztosan meg fog felelni a hiteles cégkivonat, de érdemes azért érdeklődni a beszerzés előtt.

Ha elektronikus aláírással rendelkező cégkivonatot kérnek valahol, akkor ott e-hiteles cégkivonatra lesz szükség. Ez egy speciális, es3 formátumú elektronikus fájl, ami kizárólag elektronikus formában rendelkezik hitelesítéssel, papír alapú ügyintézés esetén tehát biztosan nem fognak ilyet kérni. Az es3 dokumentum megnyitásához külön programra van szükség, így ha nem jelzik, hogy elfogadják ezt a típusú cégkivonatot, nem érdemes ilyet kérni.

Külföldi felhasználás esetén is egyszerű a választás, külföldön ugyanis szinte biztosan csak az ún. Apostille cégkivonatot fogják elfogadni, nem elegendő tehát egy idegen nyelvű hiteles cégkivonat ilyen esetben, mert ezt nem külföldi felhasználásra találták ki, hanem hazai, idegen nyelvű ügyintézésre.