Vissza / Politika / Külföld / Vidovdan – a szerb történelem fordulónapja
sarajevo-murder

Vidovdan – a szerb történelem fordulónapja

Mi a közös a rigómezei csatában, a Ferenc Ferdinánd elleni merényletben és Slobodan Milošević 2001-es kiadatásában? Hogy mind a mai napon történt! Szent Vitus (vagy Vid) Napja, mint egy vörös fonál, úgy húzódik végig a szerb, majd jugoszláv történelmen.

Szent Vitus a gyógyszerészek, a vendéglősök és a sörfőzők védőszentje, a Kr. u. III. században élt, majd a következő század elején, 303-ban vértanúhalált halt. Ez utóbbit igen kellemetlen módon, egy forró olajban teli üstben érte el Diocletianus udvarában. Természetesen több helyen tisztelik szerte Európában, elég csak arra gondolni, hogy ő Fiume védőszentje, vagy ránézni a prágai Szent Vid székesegyházra. Ünnepnapja: június 15.

Június 15?! Igen, hiszen a Gergely által megreformált és az ortodoxok által használt naptár eltér, így az utóbbiaknál még „csak” ma van június 15. Tehát a szerb (és a bolgár) egyház egyik legfontosabb ünnepe a mai napra tolódott el.

A rigómezei csata (1389)
A rigómezei csata (1389)

Az első fontos dátum 1389, Rigómező, avagy Kosovo Polje. A „szerb Mohács” egyszerre fejezi ki a bukást, az újjászületést és a reményt. A szerb nacionalisták hozzáállása szerint a szerbség bölcsőjéért máig folyik a harc, csak most az egyre ritkuló koszovói szerb közösség áll a – gyakran nagyon is valós – barikádokon. Pedig magában a rigómezei csatában együtt harcoltak a Szerb, a Bosnyák és az Albán Királyságok erői, zászlóik alatt pedig szerbek, albánok, horvátok, magyarok és más nemzetek fiai álltak. A szerb szövetséges erők körülbelül 12-20 ezer főből álltak, míg az oszmánok esetében 27-40 ezer fővel lehet számolni. Bár nagy vereségként él a szerbek tudatában, de a valóságban ma sem tudjuk a csata valós eredményét, mert például a boszniai uralkodó győzelemről adott hírt. Legendás szerb hős Miloš Obilić, aki megölte a szultánt a csata után, emlékét például az 1913-as Szerb Vitézségi Érem őrzi. Bár a monda több része még ma sem tisztázott, a szultán valóban meghalt a csatában, ami egyedülálló az oszmán-török történelemben.

Milos Obilic a Szerb Vitézségi Érmen
Milos Obilic a Szerb Vitézségi Érmen

100 éve Ferenc Ferdinánd trónörökös Szarajevóban, Bosznia-Hercegovina fővárosában tartózkodott s épp a vasútállomás felé tartott feleségével, Chotek Zsófiával egy nyitott Gräf & Stift sportkocsiban. Még nem tudta, de úgy haladt saját végzete felé, mint pár száz évvel korábban a török szultán. A merényletet az Ifjú Bosznia forradalmi ifjúsági szervezet tagja, Gavrilo Princip követte el. 6 orvgyilkos várta a főherceget, ebből 3 tartozott e szervezethez. Mindegyiküket a szerb titkosszolgálat pénzelte, egyértelműen azért, hogy Boszniát megszerezzék a Karagyorgyevity-dinasztia számára. A merénylethez a fiatal, alig 20 éves Principnek szerencse is kellett, mivel a sofőr rossz irányba ment, s pont az irányváltás okán való megállás adott lehetőséget a merényletre. A trónörökös és felesége még az orvosi segítség megérkezte előtt elhunyt. A magyargyűlölő trónörökös halála okán több millió ember halt meg Nagy Háborúban, közülük igen sokan magyarok. Habár 1915-ben legyőztük Szerbiát, végül a háború végén minden korábbinál nagyobb területet zsákmányoltak a szerbek, s uralmukat 1941-ig fenntartották, sőt a titói Jugoszlávia fővárosa is Belgrád volt. Ezt azonban a fiatal terrorista már nem érte meg, 1918 tavaszán elhunyt börtönében TBC következtében.

sarajevo-murder

Mint azonban korábban utaltunk rá, Gavrilo áldozata nem volt hiábavaló. 5 év elteltével a versailles-i palota tükörtermében járunk. A békeszerződés által a 12,5 milliós országban alig 39 százalék volt a szerbek aránya, emellett további 32,5 százalék tartozott a többi „államalkotó nemzethez”, azaz a horvátokhoz és szlovénekhez. Így a wilsoni elvek szerint felépített nemzetállamban még a legoptimistább vélemények szerint is a népesség alig több mint 70 százaléka tartozott a többséghez, míg a németek, magyarok, albánok, bolgárok stb. a kisebbséghez. Ezen a napon, 1919. június 28-án írták alá a békeszerződést, s jött létre nemzetközileg is elismert módon a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, habár a határok még nem teljesen alakultak ki, így például a megszállt Újszegedről csak 1921-ben vonultak ki a királyi csapatok.

1921-ben fogadták el a „vidovdani” alkotmányt. Ez a király által kibocsátott pátens határozta meg a két háború közötti Jugoszlávia alapjait egészen annak megsemmisüléséig. A pátensben széleskörű jogokat biztosítottak a királynak, így az erőteljesen belenyúlhatott a demokráciába, sőt I. Sándor 1929-ben diktatúrát vezetett be. A horvátoknak pedig leesett, hogy az „elnyomó” magyarok alatt mégis mekkora szabadság volt a wilsoni „önrendelkezéshez” képest.

1948-ra már másodjára állt össze Jugoszlávia. Egy újabb világégés, egy újabb népirtás (horvátok, bosnyákok szerbeket, zsidókat, titóista partizánok magyarokat, németeket, horvátokat, szlovénokat, csetnikeket stb. öltek) után állt helyre lassan a béke. Sztálin és Tito között egyre hűvösebb lett a viszony, az előbbi nem támogatta az utóbbi balkáni hódító törekvéseit, míg az utóbbi nem volt hajlandó alávetni magát a Kreml korlátlan urának. A szakítás már tavasz óta a levegőben volt, de végül e napon mondta ki a Kominform a Jugoszláv Kommunista Párt elítélését, s kezdődött el az a korszak, amikor Tito számított az „imperializmus láncos kutyájának”. Háborúra készültek, de végül nem tört ki. Habár például Magyarországon épültek az erődök, készültek a tervek, ezek egy része ma is megvan. Tito sem volt rest azonban, kommunistaként az USÁ-ból és Nagy-Britanniától kapott fegyvereket és pénzt. A kibékülés csak Sztálin halála után, már Hruscsov idején történt meg az ’50-es évek közepén.

Tito, a véreskezű diktátor (korabeli karikatúra)
Tito, a véreskezű diktátor (korabeli karikatúra)

Slobodan Miloševićhez mindjárt két június 28-ai dátum is köthető. Ahogy 1921-ben, 1989-ben is Jugoszlávia sírját ásták meg. A „gazimestani beszéd” néven elhíresült szónoklatban „Szlobo” 1 millió szerb előtt jelentette be, hogy helyreállítja a szerbség egységét, azaz a tartományok önállóságát megszünteti. Alig kellett eltelnie 2-3 évnek, s szinte az egész volt Jugoszlávia lángokban állt, s 20 év után nemhogy nem valósult meg semmi, hanem csak temetetlen halottak, gyűlölködő népek és egy igazi Trianon lett a „nagyszerb” álom jutalma. Slobodan Miloševićnek pedig egy hágai tárgyalás. A Szent Vid Napi alkotmány létrejötte után 80 évvel, a rigómezei csata helyszínén elmondott beszéde után pedig 12 évvel (2001-ben) ugyanis átszállították hollandiai börtönébe a háborús bűnökkel vádolt politikust. Az ítélethirdetést, mint tudjuk, már nem érte meg…

Slobodan Milosevic
Slobodan Milosevic

S végül egy Crna Gora számára örömteli pillanat. A kis tengerparti szerb(?) államot, Montenegrót 8 éve, 2006-ban vették fel az Egyesült Nemzetek Szervezetébe önállóságának egyik fontos bizonyítékaként, míg 2008-ben a kisebbségben maradt koszovi szerbek e napon hozták létre tartományi parlamentjüket. A gyűlés elnöke Radovan Ničić helyi politikus lett.


A cikk szerzője Tóth Marcell

‎"Demokratának lenni annyit tesz, mint nem félni." . Bibó István

Esetleg nézd meg ezt is:

bg_beer

Pisából gyártanak sört a Roskilde fesztiválon

A dán Roskilde fesztivál mindig is híres volt a környezetvédelemről és a jótékony célok megvalósításáról. ...

21 Hozzászólás

 1. I simply want to say I’m new to blogging and honestly loved this web-site. Probably I’m want to bookmark your blog . You absolutely have beneficial well written articles. Bless you for revealing your blog.

 2. I just want to tell you that I am all new to weblog and actually enjoyed you’re website. Most likely I’m going to bookmark your website . You really come with beneficial articles and reviews. Bless you for revealing your web site.

 3. I simply want to mention I am very new to blogging and site-building and truly enjoyed your blog site. More than likely I’m want to bookmark your blog post . You definitely come with great articles and reviews. Thank you for revealing your blog.

 4. I just want to mention I’m new to blogging and site-building and honestly liked your web-site. Almost certainly I’m likely to bookmark your blog post . You absolutely have incredible articles. Regards for sharing your webpage.

 5. I simply want to tell you that I’m beginner to blogging and site-building and certainly savored this web page. Most likely I’m going to bookmark your blog post . You surely come with terrific articles and reviews. Many thanks for revealing your web site.

 6. I simply want to say I am just new to weblog and honestly loved this web blog. Most likely I’m planning to bookmark your site . You really have fabulous writings. Regards for sharing with us your webpage.

 7. I simply want to say I am new to blogging and definitely enjoyed you’re web blog. Very likely I’m want to bookmark your site . You definitely have excellent posts. Appreciate it for sharing with us your web-site.

 8. I simply want to say I’m all new to blogging and site-building and definitely savored this web blog. Almost certainly I’m want to bookmark your blog post . You amazingly have really good writings. Cheers for sharing with us your blog site.

 9. I simply want to tell you that I am just very new to weblog and honestly enjoyed you’re web page. Likely I’m likely to bookmark your site . You surely have fantastic articles and reviews. Thanks a bunch for revealing your blog.

 10. I simply want to mention I am just beginner to blogs and honestly loved your web site. Most likely I’m want to bookmark your website . You certainly come with exceptional articles. Kudos for sharing your website page.

 11. I just want to say I’m all new to blogging and site-building and actually savored your page. Most likely I’m want to bookmark your website . You actually have perfect article content. Thanks a bunch for sharing your web page.

 12. I simply want to tell you that I’m new to blogging and honestly savored your web-site. Almost certainly I’m planning to bookmark your site . You actually come with remarkable articles and reviews. Thank you for sharing your web site.

 13. I simply want to say I am just newbie to blogs and seriously enjoyed you’re website. More than likely I’m planning to bookmark your site . You absolutely have incredible stories. Thanks a lot for sharing with us your web-site.

 14. I just want to tell you that I’m all new to blogs and honestly savored you’re web-site. Very likely I’m going to bookmark your blog . You really come with really good stories. Thank you for revealing your web-site.

 15. F*ckin’ amazing things here. I’m very happy to look your post. Thank you so much and i’m looking ahead to touch you. Will you please drop me a e-mail?

 16. […]check below, are some entirely unrelated websites to ours, nonetheless, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 17. I’m only 15, but i’m trying to raise money to go on a expensive trip next year. I am planning on getting a summer job, but it usually only pays minimum wage. I just want other people’s opinions on whether its safe and a good idea to become a blogger to get money. thanks!.

 18. Nice weblog here! Also your site so much up very fast! What host are you the use of? Can I get your associate hyperlink for your host? I want my website loaded up as fast as yours lol

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.