Vissza / sci-fi / Egyetem / Szolidaritás az, amikor támogatjuk egymást?
bjkb

Szolidaritás az, amikor támogatjuk egymást?

Szolidaritás. Összetartozás. Kölcsönös kötelességvállalás és segítségnyújtás.

11
Fotó: Kávai Zsuzsanna

 

November 19. a Szolidaritás Éjszakája.
A hajléktalanság a társadalmat érintő szociális probléma. Sokszor van, hogy az utcán sétálva az emberek áttérnek a másik oldalra, ha hajléktalant látnak, vagy mellettük elhaladva elfordítják fejüket.

DSCN9302
Fotó: Kávai Zsuzsanna


A Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség idén 11. alkalommal szervezte meg a Szolidaritás Éjszakáját a hajléktalanokért, a hajléktalanokkal. Céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, nem csak a szakemberek feladata a probléma megoldása, hanem fontos, hogy mi, civilek is képesek legyünk emberként és tisztelettel bánni társainkkal.

A Dóm tér adott helyet a rendezvénynek. Volt megnyitó, koncert, ping-pong és meleg tábortűz mellett elfogyasztott vacsora. Amíg ott figyeltem a történéseket, megszólított egy idősebb férfi, hogy tudom-e, mikor lesz a vacsora. Tanakodtak a barátjával, hogy vajon maradjanak-e. Minden információm elmondtam a programról, és biztattam, megéri azt végigvárni. Majd beszélni kezdett. Azt mondta, vannak szegények és a hajléktalanok, és minden hajléktalan szegény. Akkor mi szükség van arra a kifejezésre, hogy “hajléktalan”. Mit jelent? Hisz régen nem volt ilyen. Néhány gondolattal igyekeztem elmondani a napjainkban vett értelmezését. Gondolatmenetét folytatva megkérdezte, mi az, hogy szolidaritás? Az, amikor támogatjuk egymást és nem engedjük elesni? Hogy együtt vagyunk? Elmesélte, hogy nincs bejelentett lakcíme, de rendesen dolgozik.  Mindig is segített a barátainak. Nem érti, miért nem fogadja el őket a többi ember. A Szolidaritás Éjszakája, a Hajléktalanok Éjszakája, az ott lobogó tábortűz emlékeztet arra, hogy emberek vagyunk és fontos, hogy segítsük a másikat.
Az üzenet bővülhetne: lehetőségeidhez mérten ne félj adni, nyiss és segíts a másikon.

A cikk szerzője Kávai Zsuzsanna

Esetleg nézd meg ezt is:

Left-Brain-Right-Brain

Egy kép(s)zelet

Idő, tér, végtelenség. A határtalan fantázia világa. Az a csodálatos kapocs, mely az ébrenlét és ...