Vissza / Kultúrcirkáló / Fesztivál / Szeressük a kolbászt! – Békéscsaba megmutatja, hogy miért
Kép6

Szeressük a kolbászt! – Békéscsaba megmutatja, hogy miért

A mai napon kezdetét vette az évek óta megrendezésre kerülő Csabai Kolbászfesztivál, Magyarország egyik legjelentősebb gasztronómiai eseménye. Ez az a pár nap, amikor a kolbász nem csak a finom ízekért, hanem a jó buliért is felelős. De vajon miért szeretjük annyira a csabait?

partyarc

Mert sztár…

A csabai igazi híresség. Akárcsak a fellépő zenekarok, énekesek, akik a talpalávalót szolgáltatják. És bár a kolbásztól nem lehet autogramot kérni, szívesen pózol velünk a kamera előtt.

Mert partyarc…

A buli hevét a lángolt kolbász mellett a különböző koncertek is fokozzák. Idén többek között fellép a Punnany Massif, a WellHello, az Ocho Macho, a Tankcsapda és a Magna Cum Laude is.

Mert győztes…

A csabai a legkedveltebb magyar kolbász, és emellett világhírű hungarikum. De ne csak eme nemes étek sikereiről essen szó! A győztesnek járó képzeletbeli babérkoszorút az is a fejére rakhatja, aki megnyeri a többszáz csapat részvételével megrendezett kolbászkészítő versenyt, vagy akár a töltött káposzta-főző versenyt.

Mert sokszínű…

Olyannyira, hogy még a színházat is megihlette. Az Erős csabait kívánok! drámapályázaton a Szabadság, kolbász, szerelem című darab nyerte a legjobbnak járó díjat. A műben japán „gasztroszamurájok” áhítoznak az ínycsiklandó csabai kolbász receptjére, ami bizony konfliktushoz vezet.

Mert hazai…

2013-ban választották hungarikummá. Eredetvédett, azaz hivatalosan csak Békéscsaba és Gyula területén állítható elő. És amit talán kevesen tudnak: szigorúan fekete bors nélkül készül.

Mert finom…

És ezt mindenki tudja: kicsik és nagyok, nők és férfiak. Felejtsük hát el számolni a kalóriákat, és adjuk át magunkat ennek a felejthetetlen ízorgiának!

lead

A cikk szerzője Pigniczki Zsóka

Esetleg nézd meg ezt is:

cropped-tyson-vegan-small

4+1 érv a vegán étrend mellett

Ha szereted az állatokat, tennél a környezetvédelemért, vagy csak a saját egészségedért, neked is megéri ...