Vissza / rézkecskegyorsító / Smart City, az okos város
Billings

Smart City, az okos város

Az okos, vagy élhetőbb város olyan települést takar, mely a rendelkezésre álló technológiai lehetőségeket (elsősorban az információs és kommunikációs technológiát) olyan innovatív módon használja fel, amely elősegíti egy jobb, diverzifikáltabb és fenntarthatóbb városi környezet kialakítását.”- Dr.Lados Mihály intézetigazgató, IBM

A kifejezésről és jelentéséről megkérdeztük Szalai Ádám földrajz szakos hallgatót, aki a Szegedi Tudományegyetemen tanul a terület és településfejlesztés szakirányon, és a Smart Cityről írja a szakdolgozatát.

Mit takar a Smart City kifejezés?

Szalai Ádám: Smart City-t többféleképpen értelmezhetjük. Ez nagy általánosságban nézve egy koncepció,  egy felfogás illetve egy településfejlesztési irányelv, amely külföldön már vezérmotívumnak tekinthető. Olyan város, ahol a legmodernebb technológiák alkalmazása beivódott a mindennapi életbe, és mindezt az erőforrás -menedzsment területén is hasznosítja. Az okos város az okos technológiát úgy használja, hogy a város infrastrukturális rendszerei és szolgáltatásai sokkal jobban kapcsolódjanak egymáshoz, intelligensebbek és hatékonyabbak legyenek.

Vannak kritériumai, hogy mely városok lehetnek okos városok?

Sz. Á.: Hogy mi határozza meg, melyek a kritériumai egy okos városnak az megint csak kutató, valamint irányzatfüggő. A definiálása sem merev, többféleképpen értelmezhető. Általános kritériumnak tekinthető mondjuk pl. a modern technológia alkalmazása mobil applikációkon keresztül a közlekedésben (parkolásban főleg), magas színvonalú az elérhetősége (több közlekedési eszközzel), alkalmazza az elektronikus ügyintézés vívmányait (e-governance) így nincs feltétlen szükség a személyes, fizikai jelenlétre a hivatali ügyek intézésére valamint a zöldterületeket is smart módon használja fel, és az épületek is energia hatékonyak a technológia felhasználásával.

Mondanál rá pár példát?

Sz. Á.: Főbb példák a Fastcoexist.com listája nyomán : Bécs,Toronto, Koppenhága, Amszterdam akik nagyon élen járnak (ez nem feltétlen helyezési sorrend sorrend ). Barcelonát is megemlíteném, ahol városszerte rengeteg szenzort használnak egyebek közt a zaj- és légszennyezettség mérésére, valamint a hulladékgazdálkodás, forgalomfigyelés területén is.

Mi a véleményed Szegedről? Mondhatjuk róla, hogy okos város?

Sz. Á.: Még nagyon gyerekcipőben jár e téren, a város fejlesztési dokumentumaiban csak említés szintjén van jelen, hogy legyen Szeged Smart City, nincs még konkrétan felépített tervezet rá. De vannak kezdeményezések, ilyen pl. a GPS alapú utastájékoztató rendszer a tömegközlekedésben, vagy példaként említeném a készülő ELI lézerközpontot, amely egy újabb lépcsőfok lehet Szeged okos várossá válásához.

A cikk szerzője Tóth Zoltán

Örökké akarok élni. Eddig sikerült.

Esetleg nézd meg ezt is:

ogimage

Einstein, a hős – Super Science Friends

Felejtsd el az Agymenőket! Az igazi tudósok sokkal menőbbek és még szuperképességeik is vannak. Einstein ...