Vissza / Kultúrcirkáló / Világszám / Rejtélyes rejtélyek – A végzet lándzsája
Fra_Angelico_027

Rejtélyes rejtélyek – A végzet lándzsája

“Amikor azonban Jézushoz értek, látták, hogy már meghalt. Ezért nem törték meg a lábszárát, hanem
az egyik katona oldalába döfte a lándzsáját. Nyomban vér és víz folyt belőle.” – 
János 19. 33,34

Ezt a katonát és a lándzsát, melyet Jézus oldalába döfött, csak János említi evangéliumában. A lándzsát szentnek tartották, de csak a negyedik századtól, mert Origenész hittudós jelentette ki, hogy a vér és a víz, mely kiáramlott Jézus testéből, szent, és a szent vér által érintett tárgy maga is szentté válik. A korabeli ereklyevadászoknak természetesen ez volt a kihívások kihívása Jézus keresztfadarabjai és a szögek mellett, melyek Jézus kezeiben és lábaiban voltak. A tárgyat úgy nevezik, hogy Longinus lándzsája, bár a longinus maga lándzsát jelent, fogalmunk sincs a centurio nevéről, aki Jézus oldalába döfött.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A Bécsben őrzött lándzsa

Állítólag Heléna császárnő találta meg először, majd jutatta egy Konstantinnak Konstantinápolyba. Természetesen őrzik mind a mai napig  Bécsben, a Vatikánban, valamint Ecsmiazinban, Örményországban. Nem tudjuk, hogy akármelyik eredeti-e, de állítólag a Bécsben őrzött példányhoz hozzá vannak erősítve Jézus testébe ütött szögek is.

SpearEcz1__07044.1335657461.1280.1280
Az Örményországban őrzött darab

A lándzsa elvileg már győzelemre segítette többek között Napóleont, valamint Hitlert. Hogy ez igaz-e, vagy nem, nem szükséges firtatni, ahogyan azt sem, hogy eredeti az ereklye. Mi úgysem tudjuk meg, a hívők számára pedig eredeti marad, akármit állít a mai tudomány.

Holy-lance-Echmiadzin
A Vatikánban őrzött szent lándzsa

A cikk szerzője Tóth Zoltán

Örökké akarok élni. Eddig sikerült.

Esetleg nézd meg ezt is:

Panda_Star_W6tg_2620760a

Változatok egy pandára

Keresd a pandát black metal zenészek és rohamosztagosok között! Gondolom, nincs olyan, aki ne hallott ...