Vissza / Sun city / Rabul ejt az új hungarikum
parapark

Rabul ejt az új hungarikum

Szeretnél bezárkózni egy őrült elme garzonjába? Tetszene, ha elrabolnának a földönkívüliek? Kikapcsolódnál egy baljóslatú pince mélyén? A szabaduló szobák napjaink legkeresettebb magyar termékei közé tartoznak. Egyetemisták, családok, céges csoportok és külföldi turisták is szívesen vállalják az önkéntes fogságot.

Szabadulnál a stressztől? … Zárkózz be!

Keep Calm
Forrás: Pigniczki Zsóka

A világ egyik leghíresebb detektívét rendkívüli élvezettel töltötte el, mikor érezte, hogy kis szürke agysejtjei munkába lendültek. Ilyenkor teljesen átadta magát a – tudományos szavakkal élve – flow-élménynek. Minden figyelmét a rejtély megfejtésének szentelte. A külvilág megszűnt körülötte létezni, egészen addig, míg a kirakós utolsó darabkája is a helyére került. Az első élő szabadulós játék megalkotója, Gyurkovics Attila, is ezt a flow-élményt kívánta átadni a ParaParkkal. Míg a szabaduláshoz vezető utat keressük és sorra fejtjük meg a feladványokat, megfeledkezünk arról, hogy egy órája még éhen akartunk halni, hogy másnap vizsgázunk, vagy, hogy épp kidobott életünk szerelme. Időérzékünk eltorzul, s egyfajta euforikus állapotba kerülünk. Általában 60 perc áll rendelkezésünkre, hogy kiszabaduljunk az emberrablók karmaiból, megfejtsük a maják ősi titkát, vagy meghiúsítsunk egy pártvezér ellen eltervezett merényletet. Ehhez semmi másra nincs szükségünk, mint, hogy alkalmazzuk a híres JPÉ módszert (vagyis a józan paraszti eszünket).

Lebilincselt az élmény

Én az első szabadulásomat követően még órákig az élmény hatása alatt voltam. A játék után beültünk egy kávéra, és majdhogynem hiányérzetem támadt, hogy nincs semmi titokzatos papír cetli a cukortartóba rejtve, és a blokkon szereplő számok sem bizonyultak titkos kódnak.

Elszabadult ötletek

Egyelőre senkinek sem kell aggódnia, hogy elfogynak a feltörésre váró kódok és a lelakatolt ajtók. Az ördög sohasem alszik, így szerencsére egyre több az elrejtett bomba, szaporodnak a felderítendő gyilkossági esetek, és nő azoknak az elmebeteg tudósoknak a száma, akik szívesen rád zárnák laboratóriumuk ajtaját. Budapesten már több, mint 100 pályán várnak az izgalmasabbnál izgalmasabb lehetőségek. A verseny egyre kiélezettebb a szolgáltatók között, ezért egyre több extrát próbálnak bevetni, hogy lépést tudjanak tartani a többiekkel.

Escape
Forrás: escape.tv

Van, ahol a játék végén csoki szökőkúttal jutalmazzák a sikeres és sikertelen szabadulási kísérleteket egyaránt. Máshol három fogásos menüvel és welcome drinkkel várják azokat, akik nem tudnak választani egy gyertyafényes vacsora és egy véres bűntény között. Egyes szobákat pedig lehet kimondottan lány- és legénybúcsúra szabva kérni. Ebben az esetben elhelyezik a vőlegény vagy menyasszony fényképeit a helyiségben, mintha az emberrablók, már régóta figyelnék. Ezen kívül még apró ajándékokat is elrejtenek a játéktérben, ami egy jövőbeli férjnek vagy feleségnek hasznos lehet: Például egy harisnyatartót vagy plüss bilincset. Vannak olyanok is, akik mobil pályákkal vállalják a több napos rendezvényekre, fesztiválokra való kitelepülést. Valamint sok helyen már cégekre szabott megoldás is létezik: míg a csoport egyik fele tréningen vesz részt, addig a többieket bezárják egy cellába.

Az első szabadulós játék megszületése óta már négy év telt el, és azóta nemzetközileg is egyre elterjedtebb. A logikai játékokat kedvelő külföldieknek pedig Magyarországról most már nem csak a Rubik kocka fog eszükbe jutni.

Pigniczki Zsóka

A cikk szerzője Arts Online

Az Y-generáció magazinja. Minden, ami érdekelhet.

Esetleg nézd meg ezt is:

245_2447334_1280

Vers délben

Egész októberben színművészek, közszereplők, egyetemi tanárok, hallgatók és sokan mások szavalnak a Rektori Hivatal előtt. ...