Vissza / Mozibáró / Cinematology / sorozat / Péntek esti frász – X-akták

Péntek esti frász – X-akták

Vajon jó ötlet volt újra felnyitni az X-aktákat?

A retróvírus már a tévéképernyőket is megfertőzte, még ha egyelőre nem olyan intenzitással, mint a mozivásznakat. Jövőre új évaddal folytatódik a Twin Peaks, pár napja pedig a kilencvenes évek másik emblematikus misztikus krimisorozata, az X-akták támadt fel tizenhárom év után poraiból. Hiába azonban a rekordnézettség, Mulder és Scully visszatérése sok néző és kritikus számára jókora csalódást okozott. Az biztos, hogy a végeredményben bőven van kivetnivaló, még ha közel sem lett olyan szörnyű, mint amilyennek sokan tartják.

David Duchovny és Gillian Anderson szemmel láthatóan már nem annyira lelkesednek karaktereikért, a legnagyobb probléma azonban nem a színészi játékban, a logikátlanságokban és a gagyi effektekben keresendő. Hanem, hogy 2016-ban egyáltalán szükség van-e az X-akták folytatására? Az internetkorszakban az összeesküvés-elmélet már nem számít rétegműfajnak, sőt népszerűbb, mint valaha. Ma már bárki tényfeltárónak vagy „kutatónak” hiheti magát, ha kiposztol a Facebookra valami gagyi álezoterikus és/vagy áltudományos cikket a Szabadon ébredőkről vagy más viccoldalakról. Nem beszélve arról, hogy milyen sokan hitelesnek tartják Szaniszló Ferenc vagy Drábik János agymenéseit. Pataky Attilát meg már kéthetente elrabolják az űrlények. És ezek csak a hazai példák.

giphy (9)

Az X-akták tipikusan a kilencvenes évek terméke. Egy információkkal kevésbé terhelt évtizedé, amikor még nem ütköztünk lépten-nyomon ufókba, gyíkemberekbe, chemtrailekbe, jetikbe, rézfaszú baglyokba és egyéb létező vagy sokkal inkább mesebeli jelenségbe. Egy évtizedé, amikor még álmunkban sem hittük volna, hogy a nyugati világban valaha is visszatérnek majd a rendőrállami reflexek. Hiába emlegetik azonban az új X-aktákban Edward Snowdent vagy 9/11-et, az aktuális epizódokban felvázolt konteók mára sokat veszítettek misztikumukból és egyáltalán nem hatnak újdonságként. Sokat számítana persze a megfelelő tálalás is, azonban az a sötét, titokzatos X-akták hangulat, ami oly sok nézőt magával ragadott és okozott álmatlan éjszakákat gyereknek, felnőttnek egyaránt, már csak apró nyomokban van meg. Ehelyett inkább összefoglalják egy nagymonológban az összes háttérhatalmi konteót, ami csak közszájon forog, közben archív felvételeket sorakoztatnak fel pl. Bushról, az Occupy Wall Streetről és az iraki háborúról, csak hogy még kínosabb legyen az összhatás. Chris Carter és csapata már nem képes elérni azt, hogy mi is ugyanúgy hinni akarjunk, mint Mulder.

x-files-easter-eggs-poster

Nem azt mondjuk, hogy az új X-akták rossz, csak éppen fájóan középszerű. Tudjuk, hogy egyelőre csak két epizód ment le a hatból, az eddigieket látva azonban nem sok reményünk maradt abban, hogy a folytatás a régi évadok nyomába érjen. Talán mindannyiunknak jobb lenne, ha az igazság odaát maradt volna.

A cikk szerzője Tóth Iván

Mozibuzi vagyok. Egyéb perverzióimat hagyjuk!

Esetleg nézd meg ezt is:

Daredevil-Season-2-Red-Suit

Képregényfreskó az új Daredevil teaserben

  Az Atya, a Fiú és a Fenegyerek. A Netflix hivatalosan már tegnap óta elérhető ...