Vissza / Kultúrcirkáló / Antikvár / Oscar közeli magyar animációk
maxresdefault (8)

Oscar közeli magyar animációk

Egy díjnyertes és egy Oscarhoz közel került magyar animáció segít ráhangolódni a mai díjátadóra.

A mai Oscar-gálán három magyar vonatkozású jelölt is versenyez az aranyszoborért. Elég sanszos, hogy a Saul fia lesz a legjobb idegen nyelvű film (Bár azért ne kiabáljuk el a dolgot!), ugyanakkor a Mentőexpedíciónak az etyeki Korda Stúdióban épült díszleteiért akár Horváth István is kézhez kaphat egy trófeát. Sőt, a Carol forgatókönyvéért jelölt Phyllis Nagy is valószínűleg magyar ősökkel büszkélkedhet.

Ebből a jeles alkalomból elővettünk két magyar animációs rövidfilmet. A légy még 1981-ben kapott Oscart, igen érdekes körülmények között. A rendező Rófusz Ferencet politikai okok miatt nem engedték ki a gálára, ezért a Hungarofilm vezérigazgatója vette át az Oscart magát a rendezőnek kiadva. A két éven át, zsírkrétával készített filmecske egy légy meneküléséről szól, a rovar szemszögéből ábrázolva.

 

Bár a 2005-ös Maestro csak a jelölésig vitte, M. Tóth Géza  komputer-animációs filmjének is nagy esélye volt az Oscarra. Az ötperces film sztoriját inkább nem spoilereznénk el, nézzétek meg ti magatok!

A cikk szerzője Tóth Iván

Mozibuzi vagyok. Egyéb perverzióimat hagyjuk!

Esetleg nézd meg ezt is:

hail-caesar-george-clooney-1

Dicsőség és kondi – Heti mozipremierek

Római császár, Egyiptom… Komolyan, már csak Asterix és Obelix hiányzik!   Ave, Cézár! Josh Brolin ...