Vissza / Kultúrcirkáló / Antikvár / Magyar Star Wars cuccok a szocializmusból – 2. rész
doboz_elo

Magyar Star Wars cuccok a szocializmusból – 2. rész

Újabb galaktikus retró relikviák a Magyar Népköztársaságból.

Folytatjuk időutazásunkat a szocializmus Star Wars kisiparának sűrűjébe, mielőtt még puzzle-darabokká esne szét a szovjet birodalom a nagyhatalmak társasjátékának következményeképpen. Egy biztos: Magyarország nem vukinak való vidék.

Trafikos kártyák – Birodalmi fotómutyi

A Star Wars akkora sikernek örvendett hazánkban, hogy a trafikosok se akartak kimaradni a buliból. 1981-től az Egy új remény képeivel díszített gyűjtögetős kártyákat kezdtek árulni, ezt követték 1982-től a A Birodalom visszavág, majd 1984-től A Jedi visszatér témájú sorozatok. A kártyákat természetesen vitték, mint a cigit cukrot. Ugyanakkor a rajongók nem sejtették, hogy ezek a képek valójában külföldi magazinokból (pl. a nyugat-német Bravóból) lettek lefényképezve, majd sokszorosítva, ezért szerepelt benne annyi fotómontázs, werkfotó, illetve kimaradt jelenet. Ha meg sejtették is, csak nehezen tudtak volna más forrásokból vizuális emléknyomokat szerezni kedvenc trilógiájukról és még ezeknek a gyakran silány minőségű másolatoknak is nagyon tudtak örülni.

Kövi Előző
Slide 1 | trafik_csh_007 
Slide 2 |
bounty3 
Slide 4 | atat

 

Slide 5 |ackbar

Kövi Előző

Kártyajáték – Darth Péter

Számos Star Wars kártyajátékot gyártottak nálunk a nyolcvanas években, amik közül a Super-Mini volt a leghíresebb. Ez tulajdonképpen egy Star Wars témájú Fekete Péter kártyapakli volt, csak egyforma lapok nélkül. A különböző kártyákból álló párokat egy-egy közös szimbólum kötötte össze. Bár a Super-Mini olcsónak számított, a kártyákon látható képekbe sokszor „belenyúlt” a gyártó. Így csilloghatott olyan ijesztően Chewbacca szeme, nyert második világháborús repülőgépeket idéző szegecselést és lemezeket az A-Wing és kapott felesleges „díszítést” Luke Skywalker ruhája és R2-D2 is. Na, és vajon melyik karakter lett végül a „Fekete Péter” ?”

Kövi Előző
Slide 1 | super_mini_01 
Slide 2 | super_mini_06
Slide 3 | super_mini_10 

Slide 4 | super_mini_11 
Slide 5 | super_mini_13
 

Slide 6 |super_mini_18  
Slide 7 |  super_mini_25

Slide 8 |super_mini_03  
Kövi Előző

Puzzle – C-3PO se magát rakta össze

Mondjuk, ezt a puzzle-t nem lehetett túl nehéz összeilleszteni. Ezt a kirakóst 1983-tól árulták a trafikokban és a Star Wars trilógia szinte mindegyik fontos szereplőjét sikerült belezsúfolni. Az más kérdés, hogy az összhatás elég gagyerák lett. Chewbaccának a fél feje hiányzik, mint ahogy Yoda és Jabba is Sleepy Hollowban töltötte az őszi szünetet. Boba Fett elé meg Luke trollkodott oda igazi tatooine-i suttyó módjára. Ráadásul egy olyan droid is felkerült a montázsra, aki csak a magyar képregényekben(!) szerepelt. Sufnituning barokk a javából!

hun_puzzle_szetszedve

Társasjáték – Garázdálkodj okosan a Halálcsillagon!

1987-ben jelentette meg a Novoplast az első és idáig az egyetlen magyar gyártmányú Star Wars társasjátékot. A játék Leia hercegnő kiszabadítása körül forog. A lázadóknak ezen kívül ki kell nyírniuk Vadert, ki kell kapcsolniuk a vonónyalábot és fel kell robbantaniuk a Halálcsillagot, a birodalmiaknak pedig  Obi-Wan likvidálása, illetve a Millenium Falcon megsemmisítése a feladata. A „pirománkodáshoz” 3-3 köteg dinamit(!) áll rendelkezésünkre. Ó, mily csodás anakronizmus!  A négyzetekre felosztott tábla elvileg a Halálcsillagot jelképezi, azonban a Falconon kívül semmi Star Warsra emlékeztető dolog nincs ráfestve. A lázadók és a birodalmiak is 9-9 bábúval rendelkeznek, előbbiek a börtönblokkban dekkoló Leia kivételével a Falconból indulnak, utóbbiak meg egy „barakknak” elnevezett helyről. Az öt centi magas figurák nem lettek valami esztétikusan megrajzolva, szegény Chewbaccával ezúttal is gyerekeket lehetne riogatni. Néhány bábú speciális képességekkel rendelkezik. R2 ért egyedül a számítógépes rendszerekhez és a szemétzúzót is csak ő tudja leállítani. Vader és Obi-Wan amíg össze nem ütköznek, addig sebezhetetlennek számítanak. A Novoplast tulajdonképpen az Escape from the Death Star című 1977-es Star Wars témájú társasjátékot koppintotta le és a Lucasfilm engedélye nélkül dobta piacra saját termékét. Keleti blokkos retró egzotikuma miatt külföldi gyűjtők körében igencsak keresett darab.

Kövi Előző
Slide 1 | doboz_elo 
Slide 2 | sw_tabla_ 
Slide 3 | rebels 

Slide 4 | imperials 
Kövi Előző

Az infók és a képek a Magyar Star Wars Klub weboldaláról és az Indexről származnak.

A cikk szerzője Tóth Iván

Mozibuzi vagyok. Egyéb perverzióimat hagyjuk!

Esetleg nézd meg ezt is:

maxresdefault (7)

Idén is volt Arany Málna

Tegnap este kivételesen Mr. Greyt büntették, de a Fantasztikus Négyes is elszégyellheti magát.   Bár ...