Vissza / Kultúrcirkáló / Antikvár / Így született a világ leghíresebb detektíve
2012-04-30_00002

Így született a világ leghíresebb detektíve

Először is a bajusza született meg. Az a tekintélyes, gonddal ápolt, pödörnivaló bajusz. No meg az egyéb külsőségek. A híres, tojás formájú koponya, az alacsony termet és az időnként zölden villogó szem. Ekkor még maga az írónő sem sejtette, micsoda lehetőségek lakoznak a kis emberben. Ahogy azt sem, hogy néha kimondottan utálni fogja ezt a különös figurát.

Agatha Christie Hercule Poirot-ja minden idők talán leghíresebb nyomozója. S hogy mi tette őt ilyen népszerűvé? Bár figyelemre méltó képességekkel és briliáns logikával rendelkezik, nyilvánvalóan nem ez a válasz. Sokkal inkább különcségével és szórakoztató önimádatával vívta ki az emberek szeretetét. A detektív, aki mindenkinél jobban ismeri az emberi természetet, és akit rettenetes módon idegesít, ha a pirítós nem szimmetrikus.

Következzék néhány érdekesség „születésének” körülményeiről, valamint az ő és alkotója viszonyáról!

o-POIROT-facebook

Még véletlenül sem francia

Egy pont a Poirot-t idegesítő dolgok listájáról: Felettébb bosszantja, ha külföldi akcentusából adódóan tévesen franciának titulálják. Hiszen ő ízig-vérig belga. Hogy miért épp belga? 1914 kora őszén nyüzsögtek az országban a belga menekültek. Ekkor jött az ötlet. Miért ne lehetne a nyomozó egy belga menekült? Pontosabban, a belga rendőrség egykori csillaga. Még egy ecsetvonás Poirot különc imidzsén.

poirot

Rend a lelke

Mit tesz egy írónő, ha képtelen rendet tartani a saját dolgai közt? Létrehoz egy rendmániás karaktert, aki még a könyveket is nagyság szerint rakja a polcra és zavarja, ha a nyakkendőtű nem milliméter pontossággal a nyakkendő közepén helyezkedik el.

Kis termet, nagy arc

Gyerekkorában minden bizonnyal a tornasor legvégén állt. Agatha Christie hőse ugyanis nem sokkal volt magasabb 160 centinél. Ehhez az adottsághoz pedig automatikusan társult a következő jellemvonás: „Mint a legtöbb alacsony termetű, fess ember, ő is beképzelt…” – Írta az írónő egy 1938-as cikkében.

A közös élet nehézségei

„Folyton megigazítja a tárgyakat, folyton nagyképűsködik, folyton a bajuszát pödörgeti, folyton félrebiccenti a tojásfejét.” – Fakad ki Mrs. Christie az imént említett cikkben. Persze minden kapcsolatnak vannak mélypontjai. Egy életre összekötve lenni Poirot-val pedig nem lehet egyszerű. Még akkor sem, ha piperkőc belgánk nem hús-vér személy, s csak alkotója koponyájában és a legépelt sorok közt létezik.

agatha-christie

Mi is az a tojásfej?

Melyik vége van felül? Az írónő, saját bevallása szerint, maga sem tudta: „[…] nem vagyok különösebben vizuális alkat […]” – nyilatkozta.

Az elszalasztott fotó

„Kétszer láttam is Poirot-t életemben – egyszer egy hajón a Kanári-szigetek felé, egyszer meg a Savoy éttermében.” De Agatha igencsak szégyenlős volt, nem mert odaállni az úriember elé, és arra kérni, hogy pózoljon egyet a fényképezőgépnek. Félt, hogy a férfit kellemetlenül érintené, hogy egy regényhőshöz hasonlítják. Igazán sajnálatos. Pedig karnyújtásnyira volt attól, hogy képi bizonyítékot szerezzen a „tojás” fejforma létezéséről.

Rajongói téveszmék

A hűséges olvasók egy percig sem gondolták volna, hogy az Alkotó netán ellenszenvvel viseltet a főhős iránt. Agatha gyakran kapott ehhez hasonló leveleket: „Abból, ahogyan ír róla, mindjárt látni, mennyire szeretheti a kis detektívjét.” Pedig ez igencsak téves gondolat volt. A pöffeszkedő, exhibicionista nyomozó olyan éles ellentéte volt az írónőnek, hogy az képtelen volt rokonszenvezni a stílusával. Nem egyszer szívesen kezébe adta volna a méregpoharat.

AgathaChristieBanner

Mégsem lehet nem szeretni

Idővel azonban csillapodtak a belső lázadások teremtő és teremtmény között. Talán az öregedés pozitív hozadéka, hogy Poirot-ban kezdtek kidomborodni az olyan tulajdonságok, mint a türelem, az emberi gyarlóság iránti megértés és a kedvesség. És bár a történetek az írónő érdemei, a dicsőség minden esetben Monsieur Hercul Poirot-é.

Néhány érdekesség az írónőről:

  • Kedvenc színe a zöld volt.
  • Kedvenc zeneszerzője: Wagner.
  • Összesen 66 bűnügyi regényt írt.
  • 33 olyan regénye van, melyben Hercule Poirot a főszereplő.
  • Agatha szerint a legszebb ország, amelyben járt, Új-Zéland.

A cikk szerzője Pigniczki Zsóka

Esetleg nézd meg ezt is:

110041

Magyar Star Wars cuccok a szocializmusból – 1. rész

Galaktikus retró relikviák a Magyar Népköztársaságból. Gondoltátok volna, hogy léteztek magyar gyártású Star Wars játékok? ...