Házi praktikák torokfájás ellen

Házi praktikák torokfájás ellenA fájó, begyulladt torok rengeteg kényelmetlenséggel tud járni. Ennek ellenére sokan vannak, akik a torokfájás jeleit tapasztalva csak várnak, hogy magától elmúljon, pedig nem feltétlenül kell azonnal orvoshoz rohanni, hanem számos házi praktika is alkalmazható torokfájás ellen.

Az egyik hagyományos módszer a torokfájás enyhítésére a méz fogyasztása. Elsősorban valamilyen meleg (forró) italba szokás keverni, pl. teába, és így fogyasztani. A meleg tea és a méz együttesen nyugtatják a torkot és csillapítják a torokfájást. A meleg teát lehet még fokozni, ha konkrétan gyógyteát fogyasztunk. A legnépszerűbb a gyulladáscsökkentő hatással rendelkező kamilla tea, amely ráadásul a kórokozók, baktériumok ellen is segítségünkre lesz, nem csak a tünetek enyhítésében.

Méz és tea nem biztos, hogy mindenkinek van kéznél otthon, de só azért jó eséllyel igen. A sós meleg víz szintén gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, arra azonban ügyelni kell, hogy a teával ellentétben a sós vizet nem kell lenyelni, ha gargarizálásra, öblögetésre kell használni.

Nem csak a meleg, hanem a hideg is segíthet a torokfájás csökkentésében, ezért érdemes lehet pl. jégkrémet fogyasztani, ha fáj a torkunk. Elsőre furcsának tűnhet, mert a torokfájást a megfázáshoz kapcsoljuk elsősorban, de a jégkrém megnyugtatja a torkot, és a tünetek kezelésére kiválóan alkalmas lehet.