Vissza / Kultúrcirkáló / Életmód / Csináld magad / Halloween? Így ünnepeld
kiemelt kép

Halloween? Így ünnepeld

Közeleg az egyik legismertebb angolszász ünnep a halloween. Cikkünkben megtudhatod, hogy hogyan néz ki egy hamisítatlan halloween.

Habár sokan ellenzik a az ünneplését, azonban a médiából csak úgy árad az információ és úgy gondolom hogy igen is a szubkultúránk része lett. És ha már így van, akkor miért is ne ünnepelhetnénk meg. Még mielőtt beleugranánk a jelmez választásba, nézzük meg, hogy honnan is ered az ünnep.

A halloween egy ősi kelta hagyományokból alakult ki, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg október 31. éjszakáján. Az ünnep őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb démonok ünnepe volt a samhain. Azt gondolták, hogy ezen a napon a különböző rémek az alvilágból a Földre szállnak és köztünk járnak. Az egész angolszász világban a Halloween a gyerekek ünnepe is. Az amerikai ünnepen a gyermekek édességért háztól-házig körbejárnak és felajánlják a kicsit sem fair megállapodást “Csokit vagy csínyt!” ekkor természetesen a háziak inkább édességgel kínálják a fiatalokat. Ezt a hagyományt egyébként nagy valószínűséggel az ír telepesek vitték magukkal az új világba. Halloween előestéjén a fiatalok partikat rendeznek mindenfelé és sokan jelmezekbe öltözve régi, babonás szokások felelevenítésével eszelős bulikkal… akarom mondani társasjátékokkal múlatják az időt.

jack legendaEgy ír legenda szerint nevét egy Jack O’Lantern nevű részeges kovácsról kapta. A legenda szerint egy szép napon odament a részeges Jackhez az ördög és lehívta a pokolba, de előtte felajánlotta, hogy igyanak meg még egy italt. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért hát furfangos cselt eszelt ki. Ravasz módon megkérte, hogy válasszon egy almát az almafájáról, mire az ördög felmászott a fára. Jack tudta, hogy mitől fél az ördög, ezért a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent a kereszttől és nem is mert lemászni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni. Az ördög addig-addig egyezkedett a furfangos kováccsal, míg az megígértette vele, hogy ha leengedi a fáról, cserébe gondoskodik róla, hogy Jack (aki életében sok rosszat tett) ne kerüljön a pokolba. Jack ekkor megengedte hogy lemásszon a fáról az ördög – aki abban a pillanatban el is tűnt. Azonban amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt: a mennybe nem engedték be, mivel élete során sokat részegeskedett és bűnös módon élt, de az ördög sem akarta a pokolba befogadni, mert nagyon haragudott Jackre a régi csínye miatt. Jack arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Végül az ördög megszánta és egy örökké izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából, amit nyugtalan lelkének szánt. Az izzó parazsat Jack egy kivájt tök belsejébe tette világító lámpásnak, s azóta lelke ennek a töklámpácskának a fényénél keresi megnyugvását.

Innen és egy másik legendából ered a töklámpás faragása. Minél ijesztőbb és fényesebb a lámpás fénye, annál hatékonyabb az ártó szellemek és boszorkányok elűzésére. Faragni való tököt ma már bármelyik hipermarketben talál az ember, viszont mint minden zöldség ez is a piacról a legjobb. Már sokan árulnak jobbnál jobb faragnivalót. Érdemes megkocogtatni mielőtt megvesszük, hiszen a hangjából már lehet is következtetni a belsejére. Annál jobb minél üregesebb, hiszen annál könnyebb lesz kivájni a belsejét és faragni.
Az internet ötletes példákat lehet találni arra, hogy milyen jobbnál jobb formákat faragtak ki mások. Bemutatjuk a kedvenceinket és a futottak még kategóriát: 


így csináld

Batman-pumpkin

így csináld2

Futottak még:

így ne csináld3

így ne csináld

így ne csináld2

A tökfaragás mellett,  halloweenre jellemző hogy jelemzekbe bújnak a gyerekek és a fiatalok és ki merre, ki bulizni, ki cukorkát kéregetni indul sötétedés után. A jelmezek eredetileg azt a célt szolgálták, hogy a házakon kívül tartózkodó emberek elvegyülhessenek a szörnyek közt és ne bántsák őket. Ez a hagyomány ma már kissé megváltozott a cowboy-okkal, tündérhercegnőkkel és persze a szexi nővérkékkel és macskanőkkel. Azért lehet találni pár gyöngyszemet is, ami kreatív, mókás, de mégis tükrözi a halloween szellemét.

jelmez

jelmez2

jelmez3

És persze nem is lenne teljes a cikk anélkül, hogy bemutatnánk azokat a jelmezeket, amik inkább maradtak volna az ötletgazda elméjében.

796c84841961d2c045d2a379a17e8d26 jelmezfail jelmezfail2

Amerikában nagy hagyománya van a Halloween-nek. Nálunk, mint jövevény ünnep – amit valójában a filmgyártás és a média hozott hazánkba – mégis úgy gondolom, hogy ha már a csapból is ez folyik október végén, a saját hagyományaink betartása mellett, nem baj ha figyelmet fordítunk  rá. Azt javaslom, hogy mielőtt eszetlenül  egy másik kultúra ünnepét vennénk fel – vagy akár szidnánk – egy kicsit ássuk bele magunkat.
Legyen bárhogy: elmész bulizni, vagy otthon tartasz házibulit, figyelj arra, hogy legyen nálad cukorka, nehogy csíny áldozata legyél.

A cikk szerzője Szungyi Cintia

“Soha ne mondd, hogy viszlát, mert ha azt mondod: viszlát, az azt jelenti, hogy elmész, ha pedig elmész, az azt jelenti hogy elfelejtesz.” ― J.M. Barrie, Pán Péter

Esetleg nézd meg ezt is:

szerelmi-kötés-létezik-940x580

Valentin napi babonák csajoknak, avagy pasizós trükkök nagyanyáinktól

Hamarosan itt a Valentin nap, és hát mindenki a maga módján készül a romantikus eseményre. ...