Vissza / Kultúrcirkáló / Fesztivál / Ha tudod, hogy mit akarsz csinálni… Intim Torna Illegál interjú
11217529_10152916207476307_6545351710010159310_n

Ha tudod, hogy mit akarsz csinálni… Intim Torna Illegál interjú

Az Intim Torna Illegál hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő zenekara. Ezt mutatja az a tény is, hogy a rockot játszó kvartet 5 év alatt 3 nagy-, és 2 kislemezzel örvendeztette meg a nagyérdeműt, mára pedig a fesztiválok kiemelt színpadainak állandó és elengedhetetlen zenekarává nőtte ki magát. Így sikerült nekünk is elcsípnünk Dorogi Péter énekes-gitárost, és Kiss Sándor basszusgitárost a Szegedi Ifjúsági Napok 5-ik napján. A zenekar következő nagyobb koncertje november 14-én lesz a budapesti Akvárium Klubban.

5 éves jubileumi turnén van a zenekar. Tavasz óta folyamatosan koncerteztek, hogyan bírjátok a hajtást?

Dorogi Péter: Nagyon jól bírjuk. Az előző évek alapozták meg ezt az erőnlétet, meg ugye ami nem öl meg az megerősít. Szerintem még többet is eltudnánk viselni.

Kiss Sándor: Ha megnézed a nyarat meg az őszt akkor egy olyan zenekar vagyunk, ami állandóan talpon van. Nagyon sok zenekar kihullott pont emiatt, mert ehhez kell egyfajta szellemi és fizikai kitartás. Az Intim Torna Illegálnak ez soha nem volt probléma. Egy strapabíró csapat vagyunk. Valójában ez a nyár tudatosabban lett kialakítva, mint az eddigiek, hogy az állandó koncertezés mellett pihenésre is jusson idő. Így is szinte minden héten volt 2-3 koncertünk, de inkább azt az alapelvet próbáltuk követni, hogy kevesebb, de nagyobb bulijaink legyenek.

Volt kedvenc koncert a nyári fesztiválszezonban?

D. P.: Persze. A Fishing On Orfűt személy szerint nagyon szeretem. De ahányan vagyunk a zenekarban annyi vélemény van erről. Ez mindig az egyéntől és az aktuális lelkiállapotától függ. Ez körülbelül olyan, mint egy bokszmeccs. Mi négy bokszmeccset nyomunk egy időben és mindenkinek meg van az éppen aktuális kedvence.

K. S.: Minden fesztiválnak meg van a sajátos légköre, így a SZINnek is. Az, hogy augusztus végén még van egy iszonyú nagy csapatás, az még egy hatalmas nyár csavaró élmény. Én nem tudom egyik fesztiválra sem azt mondani, hogy ez most jobb volt, vagy rosszabb.

Sanyi, ha jól tudom Te vagy a zenekar menedzsere is. Nem volt probléma a többieknek amikor kialakult ez a hierarchikus rendszer?

2
Kiss Sándor – basszusgitár, vokál

K. S.: Az a nagy helyzet, hogy mi elég régóta vagyunk együtt. Petivel például 15 éve zenélünk együtt, de a többiekkel is van legalább egy 10 éves kapcsolatunk, így mindenkiről tudjuk, hogy ki miben jó. Ha én azt mondom, hogy Peti írja a legjobb dalokat meg dalszövegeket, akkor ne csináljon mást, ami felemészti az energiáját. Ha meg én abban vagyok jó, hogy kialakítsam a zenekar stratégiáját, akkor ezt csinálom.

D. P.: Én meg senki másra nem bíznám a zenekar és a saját seggemet, csak Sanyira.

A Supernem frontembere, Papp Szabi mondta egyszer azt, hogy egy átlag magyar zenekarnak legalább 10 év kell, mire eljut arra a pontra, hogy a zenekar tagjai a zenélésből élnek meg. Ha jól tudom nektek, ez kevesebb, mint 5 év alatt sikerült. Mi a siker titka?

K. S.: Valamilyen szinten igaza van Szabinak, de én ezt nem írom alá. Ha tudod, hogy mit akarsz csinálni és ezt pontról pontra végig viszed akkor hamarabb is sikerülhet. Szerintem 10 évet akkor vesz ez igénybe, ha tudod, hogy mit akarsz csinálni, de úgy állsz hozzá, hogy majd lesz valahogy. Ha megfigyeljük az új generációt akkor ők már nem fognak 10 évet várni, és teljesen igazuk is van. Nagyon sokan meg is dolgoznak ezért a sikerért. Nekünk az első fesztiválszezon volt nagyon nehéz, de 5 év alatt eljutottunk odáig, hogy nagyszínpadokon és kiemelt helyeken játszunk.

2011-ben, az első lemezetek a Tom-Tom Recordsnál jelent meg, azonban zeneipar az elmúlt években rengeteget változott. Hogyan tudja manapság egy kiadó a zenekarait segíteni?

D. P.: A kiadóknak egyre kevesebb szerepük van a zenekarok menedzselésében. Mivel egy kiadó leginkább lemezeladásból és, az meg itthon nem igazán működik, így a bevételük is egyre kevesebb. De egyébként sokkal jobban működnek azok a zenekarok amik nem a lemezre, hanem inkább az élő előadásra vannak ráfeküdve. Miután egy zenekar sikeressé és ismertté válik, már működik a lemezeladás. Manapság meg már inkább az van, hogy saját kiadót csinálnak ahelyett, hogy kiadót keresnének. És ez egy teljesen normális gazdasági trenddé vált mára.

K. S.: Az a nagy helyzet, hogy most már tudomásul vette minden kiadó, hogy egy zenekarral nem lehet elárasztani az egész országot, ha lenyomnak egy média feliratú piros gombot. Hiszen ott a közösségi média, és már te nyomatod saját magad. Aztán vagy rád kattannak az emberek, vagy nem. Ha lemezt csinálsz az a Te névjegyed, bemutatja a zenekar fejlődését. Nekünk azért volt könnyebb helyzetünk, mert 2011-ben a Cirkusszal új színt hoztunk a magyar zenei életbe.

D. P.: A Tom-Tom Records egyébként nekünk nem a menedzsmentben, hanem az album elkészítésében segített. Ahogy Sanyi is mondta, egy-egy album megmutatja a fejlődésünket, így a zenekar életében ez egy nagy mérföldkő minden alkalommal, plusz arról is mutatkozik, hogy milyen a zenekar felfogása az aktuális helyzetről. Azt a kiadót, aki támogat ilyen szinten egy zenekar, hogy rendelkezésére bocsájtja a stúdiót, azt meg kell ölelgetni.

1
Dorogi Péter – ének, gitár Kiss Sándor – basszusgitár, vokál

Lemezzel vagy albummal lehet leginkább eladni ma egy zenekart?

K. S.: Az egy dal az mindig fontos. Annak idején, ha nekünk csak a Vágjál lyukat a kádban lett volna, akkor attól lett volna sikeres a zenekar. De volt a lemezen még 12 másik dal, ami egyáltalán nem érdekelte a rádiókat. Csiszár Jenőt is csak a Ha belehalna című számunk érdekelte, ő kezdte el játszani a Class FM-en. Egyébként Romániában a magyar lakta területeken már rég játszották a Hipnotizőr királyt amikor rotációban bekerült az MR2 Petőfi-hez. Szóval kell a zenekarnak az az egy dal, de kell a másik 12 is, mert valamivel ki kell állnod élőben a színpadra. És ott nem 30-40 percet kell stand up comedyzni, hanem játszani kell a közönségnek. Ezt látom most a popzenében, hogy a rádióban nagyon jól szól a cucc, de felmegy a színpadra, és csak a matatás van.

D. P.: Egyébként az az érdekes, hogy amikor nagyon kicsi gyerek voltam, ugyan ez zajlott le. Csak akkor még az volt a zenekarok neve, hogy Hip Hop Boyz, Manhattan, meg Baby Sisters. És most egy az egyben ugyan ez köszön vissza, még a szövegvilág is hasonló.

K. S.: Én azt szoktam mondani a zenekarban, hogy 95-ben hiába volt Hip Hop Boyz, ott volt a Tankcsapda is. És ha ma elnézel egy fesztiválra ott van a Hip Hop Boyz? Nyilván nincs, de a Tankcsapda igen.

Köztudott tény, hogy a zenekar 2 évente egy arculatváltáson megy keresztül. Legutóbb a Mindenkinek igaza van című lemezzel hoztátok vissza a tornacipős hippi stílust. Mi lesz a következő lépés?

K. S.: Már meg van, de nem mondom el. Egyébként most szeptember végén lesz egy nagy egyeztetés, mert január 23-án lesz az Akváriumban a születésnapi koncertünk, és már ott lesznek új elemek a következő lemezről. De ez pont olyan dolog amit nem fogok elárulni, mert el kell jönni és meg kell nézni.

A weblapotokon fellehető néhány számotok karaoke verziója. Rajongói kérésre csináltátok meg, vagy pusztán egy jó marketingfogás?

D. P.: Egy csomó minden azért van kitalálva, mert a rajongók megvesznek érte és állandóan kérik. Így voltunk a pólókkal 11156398_10152648604651307_2146811459916704640_nis. Sanyi zseniális dolgokat talál ki azon felül, amit a közönség kér tőlünk. Például ott volt a Szerencsi csokoládé.

K. S.: Minden külföldi zenekarnál van ilyen karaoke dolog, Amerikában a merchandise pedig külön üzletág. Nálunk a webshop például nem hoz sok pénzt, de csomó kedvességet tudunk adni a közönségünknek.

Akkor lényegében egy rajongó központú zenekar vagytok.

K. S.: Azt a sok szeretet, amit kapunk a rajongóktól, meg azt, hogy eljönnek a koncertjeinkre próbáljuk meghálálni zenével, pólóval, vagy például a kiszórt konfettivel, amit haza érve megtalál a melltartójában. Ez mind olyan dolog, hogy mi próbáljuk a sok energiát visszaadni.

Borító kép: Intim Torna Illegál Facebook/Zsédely Martin

A cikk szerzője Markót Imre

Never trust a hippy. /NOFX/

Esetleg nézd meg ezt is:

GyemantBalint_HarcsaVeronika

Szegeden Ünnepli 10 évfordulóját Harcsa Veronika

Pályafutása tizedik évfordulóját koncerttel ünnepli meg évfordulóját Harcsa Veronika állandó duópartnere, Gyémánt Bálint gitáros társaságában november ...