Vissza / Kultúrcirkáló / Életmód / Divat / Egy élet művészete: A mesterfodrász
interju 2

Egy élet művészete: A mesterfodrász

alexandra

Tavaly már beszélgettünk Debreczeny Helga szegedi mesterfodrásszal, most beugrottunk hozzá újra:

Fodrászversenyeken szoktál részt venni?

Nem, nem szoktam. Egy verseny rettenetesen sok pénz, és a támogatók a termékeken kívül nem adnak mást. Mindenről nekem kéne gondoskodom, és ugye nekem ott volt a családom, meg ez az üzlet. Így az időmnek is híján lettem volna. De jól van ez így.

Apropó család. Van olyan a családban, aki továbbviszi a fodrászatot?

Eléggé meglepődtem rajta, de az egyik fiam szeretne fodrász lenni.

interju7

Te tanítod?

Nem én tanítom, mert szerintem fontos, hogy meglegyen a tanár- diák viszony, és lehet, hogy én túl elnéző lennék vele. Meg nem én tanítom be a fiatalokat, így úgymond osztálytársa sem lenne, és szerintem az is fontos, hogy a társaiddal szerezz közös élményeket, ha már szakmát tanulsz. Ráadásul a suli, ahol most tanul, fizet neki egy németországi utat, így ki tud menni tapasztalatot gyűjteni. Azon túl, hogy ez egy remek lehetőség a fiamnak, nekem is az, hiszen ha fodrász lesz a későbbiekben, akkor alkalmam lesz tőle tanácsot kérni az aktuális hajviseletről a fiatalok körében.

Nagyon jól követed a trendeket. Hogy tudsz ennyire jól lépést tartani a folyton változó divattal? Esetleg Te is divatdiktátor vagy?

Nem, nem én alakítom a divatot. Főleg internetről és magazinokból tájékozódok. A divatdiktátoroknak vannak külön magazinjai, és főleg onnan. De volt, hogy jártam Prágában, ott igazi divatdiktátorok szalonját is megnéztem, ott mondták, hogy a falra kiteszik a régebbi divatfotókat, és azokat ötvözik. Van egy magazin, amit külföldről rendelek, a Dolores, abban általában minden benne van, amire szükség lehet. Meg a kisebb, itthon is ismert lapokkal dolgozom, de ezek ki is vannak téve a szalonba, ha valaki éppen vár a sorra, ezeket nézegetheti is.

Mit szólsz az egyre divatosabbá váló borbély üzletekhez?

Nagyon tudom tisztelni azokat, akik a hagyományos szakmát választják, mert azok megmutatják, hogy igazi mesterei a szakmájuknak. Én is szívesen csinálnám, csak ahhoz egy külön szalon kéne, nekem pedig itt van a jelenlegi.

Hogyhogy a szépségszalon elnevezést választottad?

Én manapság már nem is látom, hogy nagyobb városokban az lenne kiírva, hogy fodrászat, ráadásul nem egyedül vagyok itt, hanem működik a szalonban egy kozmetika és egy műkörmös részleg is. Ez a fodrászatnak a modern elnevezése is lehetne, de érdekes, most hogy belegondolok, vajon hogy fogják nevezni vajon 10, vagy 20 év múlva?

Amit csinálsz, az nem csak hasznos, hanem szép is. Van olyan internetes oldal, ahol ezeket meg lehet nézni?

Persze, van egy saját facebook oldalam, ahová szintén feltöltögetem a fényképeket.

10167965_631863606893444_2760401020042680440_nDebreczeny Helga
Akár azonnal hívhatod is!
+3630/ 516 6371

  • interju5
  • interju 3
  • interju 2
  • interju6
  • interju8
  • interju9

A cikk szerzője Tóth Zoltán

Örökké akarok élni. Eddig sikerült.

Esetleg nézd meg ezt is:

studying_1

Vizsgaidőszak Dos and Don’ts

Már javában tart a vizsgaidőszak, a lehető legjobb eredmények érdekében neked is megéri átfutni tippjeink. ...