Vissza / rézkecskegyorsító / Digitális napóra? – Lehetséges!
sundial-1

Digitális napóra? – Lehetséges!

 

Elsőre talán furcsán hangzik egy digitális napóra gondolata, de nem elképzelhetetlen. Persze csak akkor, ha nem a szó szoros értelmében fogjuk fel, amit látunk.

A Mojoptix ugyanis egy olyan 3D nyomtatott műanyag objektumot hozott létre, mely lényegében napóraként funkcionál. A napóra részei mindössze a nyomtatott műanyagdarab, ami gnómonként -vagyis árnyékvető pálcaként- funkcionál, melyen olyan elrendezésben vannak kialakítva az apró lyukak, hogy a Nap jó időben jó helyen világítja meg, így a megvilágított felületen a hagyományos digitális órákhoz hasonló stílusú jelzést kapunk.

product-2

Ezen kívül még – a képeken látható aprópénzzel, vagy csavarokkal teletöltött üveg formájában egy- nehezék is képezi a szerkezet másik részét, ami nehezékként szolgál, hogy el ne dőljön a műanyagdarab, ami egy csavarral van ráerősítve az üvegre, ezáltal forgatható.

A szerkezet szépséghibája csupán annyi, hogy mindössze 10:00 és 16:00 közötti időintervallumot képes jelezni. Viszont a legnagyszerűbb hír, hogy bárki el tudja készíteni otthon a saját napóráját 3D-s nyomtató ellenében!

sundial

A cikk szerzője Király Mirella

Esetleg nézd meg ezt is:

Billings

Smart City, az okos város

“Az okos, vagy élhetőbb város olyan települést takar, mely a rendelkezésre álló technológiai lehetőségeket (elsősorban ...