Vissza / Kultúrcirkáló / A hűtlenség 20 oka, avagy a megcsalás lélektana
boyfriend-cheats

A hűtlenség 20 oka, avagy a megcsalás lélektana

Vannak emberek, akik megcsalják a párjukat, és vannak, akik nem. Ez a könyv azokról szól, akik igen”.  Ezek az első sorai a Magyar Szeretők című kötetnek, ami idén októberben jelent meg a polcokon. Szerzője Hercsel Adél a viszony.hu nevű társkereső oldalról gyűjtötte be interjúalanyait, hogy megismerje félrelépésük történetét. 225 férfi és 15 nő közül választotta ki nekünk azokat, akik együttesen egy átfogó képet adnak a megcsalás lélektanáról.

Első körben egy szerkezetileg pofon egyszerű írással találjuk szemben magunkat, ugyanis Adél nem bonyolította túl a dolgot. A 20 sztori mindenféle magyarázat nélkül, nemek szerinti váltakozásban követi egymást fejezetenként. Egy személynek kb. 6-8 oldal jut, hogy dióhéjban elmondja, mi is történt vele. Ez, egy alapvető felszínességet feltételez, ami az első 3 történet után ráébreszti az olvasót arra, hogy a mű végtelenül monoton és sekélyes lesz.

Ez az a pont, ahol nem szabad feladni, mert a fiatal írónő zseniálisan válogatta ki mesélőinek legfontosabb mondatait. Olyannyira, hogy ezekből a nyúlfarknyi elbeszélésekéből ráismerünk a hús-vér emberek tipikus karaktereire.

cheating-girlfriend

A kulcsszó: a hitelesség. Mivel nincs semmilyen morális elvárás és a szereplők megőrzik anonimitásukat, azt érezzük rajtuk, hogy végre elmondhatták az igazságot, ami talán már évek óta nyomasztotta őket, a lehető legbrutálisabb őszinteséggel. Annyi eredeti megjegyzés van minden részben, amivel egy egész idézetgyűjteményt meg lehetne tölteni. Mivel az élőszavas elbeszélést próbálja idézni, ezért velős tőmondatok sokaságából áll, ami egyfajta közelséget teremet az olvasó és az aktuális mesélő között.

927788_2Adél elismerésre méltóan szelektálta a történeteket szituáció szempontjából is. Az átlagos kliséktől és kötelező elemektől kezdve – hogy megszólaltat megcsalókat és megcsaltakat is – egészen extrém és egyedülálló helyzetek is megjelennek. Ez, egyfajta szerkezetet ad a könyvnek, hiszen amíg az elején viszonylag távolságtartóan elbeszélt hétköznapi eseteket ismerhetünk meg, addig a könyv közepe felé egyre megdöbbentőbb és deviánsabb dolgokkal találkozunk. Sőt, olykor olyan szaftos részekhez érünk, hogy elpirulva sandítunk a buszon a mellettünk ülőre, abban reménykedve, hogy eléggé lekötötte a telefonja nyomkodása ahhoz, hogy ne olvasson bele abba, amit a kezünkben tartunk.

A Dating Central Europe felmérése szerint a magyar lakosság többsége lépett már félre legalább egyszer, és a félrelépők 80%-a nem bánta meg…” Mindenki tisztában van vele, hogy a megcsalás egy gyakori jelenség, de arra, hogy ennek kisebb-nagyobb körökben mekkora kultúrája és afféle intézményrendszere van, nem is mernénk gondolni, ha nem látnánk bele ezeknek az embereknek a magánéletébe. Valójában, mielőtt félreléptek volna, ők sem sejtették, hogy gyakorlatilag szinte mindenki hűtlen. Mint egy ki nem mondott nyílt titok él velünk a mindennapjainkban, mégsem veszünk róla tudomást, amíg nem válunk magunk is megcsalókká, vagy szeretőkké. Szóval a Magyar Szeretők féltékeny típusúaknak nem a legideálisabb olvasmány.

shh-secret1

Az igazság az, hogy a hűtlenségnek nem 20 oka van, ahogy azt a címben ígértem nektek. A motiváció minden esetben ugyanaz: élet, egy olyan stabil párkapcsolatban, amiben az egyik, vagy akár mindkét fél szexuális vágyai kielégítetlenek maradnak. A megvalósítás és annak megélése azonban merőben eltérő. Kivéve, hogy aki egyszer elkezdeni, az nem hagyja többé abba. Mert ha egyszer átléptük a határt, akkor már úgyis mindenképpen együtt kell élnünk a bűntudattal, felesleges tovább áltatnunk magunkat. Elítélhetjük ugyan a hűtleneket, de azt be kell látnunk, hogy itt olyan erős jellemekről van szó, akik nem félnek bevallani maguknak a legmélyebb indíttatásaikat, miután döntöttek és lépéseket tettek a boldogságukért.

tükörkép

A legérdekesebb tanulság talán az, hogy mindegy, hogy az illető hány éves, hogy milyen életkörülményei vannak, vagy, hogy miken ment keresztül korábban, de mindig jön az életben egy újabb NAGY Ő. Akik a miatt aggódnak, hogy az életükben nem lesz többé szerelem, azok fellélegezhetnek. Ennél azonban sokkal nagyobb meglepetés, mikor ráébredünk, hogy mindannyiunkról szól. Amíg olyan történeteket olvasunk, amik tőlünk és az egyéniségünktől távol állnak, addig kívülálló szemlélők vagyunk csupán. De a 20 történetből lesz egy olyan mindenki számára, amiben magára ismer. A saját karakterére, vagy személyes történetére. Készülj fel, mert akár hiszed, akár nem, az nagyon szíven fog ütni! Többé nem tudod már tartani a külső nézőpontodat, mert rájössz, hogy egy vagy közülük. Lehet, hogy ez neked az első sztori lesz és lehet, hogy csak az utolsó. De akkor rá fogsz jönni, hogy ez a könyv jó.

A cikk szerzője Mester Nikolett

Esetleg nézd meg ezt is:

21605_441546206040660_5032275914831490266_n

Jar Jar véres halála Disney stílusban

Ami Az ébredő Erőből kimaradt… Még szerencse, hogy a Disney nem telepedett rá túlzottan Az ...