Vissza / empéhárom / Minden, ami zene / Szegeden Ünnepli 10 évfordulóját Harcsa Veronika
GyemantBalint_HarcsaVeronika

Szegeden Ünnepli 10 évfordulóját Harcsa Veronika

Pályafutása tizedik évfordulóját koncerttel ünnepli meg évfordulóját Harcsa Veronika állandó duópartnere, Gyémánt Bálint gitáros társaságában november 24-én, az IH rendezvényközpontban, Szegeden.

Az ország egyik legismertebb és legnépszerűbb jazz énekesnője, Harcsa Veronika éppen tíz éve, 2005-ben rögzítette az első lemezét Speak Low címmel, és onnan számítja a pályája kezdetét. Az előadóművésznek nemcsak itthon, hanem külföldön is nagy rajongótábora van, az első lemezét például rögtön kiadták Japánban is. Eddig több mint 20 országban koncertezett, többek közt Svájcban, Izraelben, Finnországban és Norvégiában. 2007-ben a Fringe Fesztiválon a legjobb hangú énekesnek választották. Kétszer kapott Fonogram-díjat: először 2009-ben Az év hazai jazz albuma a You Don’t Know It’s You lett, majd 2011-ben Az év hazai alternatív albuma kategóriában a Bin-Jip Enter című lemeze nyert. A 40. Magyar Filmszemlén A legjobb eredeti filmzene díjat az Utolsó időkért kapta, Márkos Alberttel. Harcsa Veronika a generációja egyik legsokoldalúbb, legtehetségesebb tagja, dalszerzőként is elismert, mégis kétséges volt, hogy zenész lesz-e belőle.

Harcsa_Veronika_GyemantBalint

A Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint duó november 24-én országos turnéja keretében Szegedre érkezik, ahol az IH rendezvényközpontban (6721 Szeged, Felső Tisza-part 2.) lépnek fel. A koncert 20 órakor kezdődik, a belépő elővételben 1.400 Ft, a helyszínen 1.800 Ft.

– A Műszaki Egyetem informatikus hallgatója voltam, amikor elkezdtem foglalkozni az énekléssel. A zene mindig a legfontosabb önkifejezési mód volt a számomra. Nem akartam félvállról venni, de sokáig nem hittem abban, hogy zenészként boldogulnék. Úgy gondoltam, hogy informatikusként fogok dolgozni, és a szabadidőmben lelkes műkedvelőként hódolhatok majd a szenvedélyemnek. Szerencsére nem így lett, és ennek már tíz éve. A pályám elején reméltem, hogy tetszeni fog az embereknek, amit csinálok, de azt a legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy ilyen sokan lesznek kíváncsiak a zenémre. A dalaimban a jazz szabadságát ötvözöm más zenei stílusokkal, amik hatnak rám. Büszke vagyok rá, hogy a koncertjeimre mindenféle emberek járnak, mindenféle korosztályból. – mondta Harcsa Veronika.

Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén voltak osztálytársak. Egyikük Brüsszelben, másikuk Oslóban tanult tovább, mégis egymás legfontosabb zenésztársai lettek. Együttműködésükhöz eddig két Fonogram-díj, öt lemez és számtalan fontos koncert kötődik. Kezdetben az énekesnő quartet-jében és a Bin-Jip nevű kísérleti elektronikus projektben zenéltek együtt, duóként két éve dolgoznak aktívan. Közös lemezük, a Lifelover 2013. októberében teltház előtt debütált a Művészetek Palotájában, Nyugat-Európában pedig 2014. márciusában került a boltokba a berlini Traumton Records gondozásában. Az énekesnőnek korábban nagy sikerrel jelentek meg lemezei Japánban, így természetesen a Lifelover is kiadásra került a tokiói Whereabouts Records gondozásában. A Lifelover-en hallható repertoárt közösen írták, a darabokra egyaránt jellemző a dalszerűség és a kreatív, improvizatív előadásmód. Mindkettejük számára izgalmas kihívást jelentett, hogy a puritán hangszerelés ellenére sokszínűvé, változatossá tegyék az anyagot. Az angol nyelvű, személyes ihletettségű szövegeket a korábbi lemezekhez hasonlóan itt is az énekesnő írta.

A cikk szerzője Molnár András

"Még jó, hogy gyerekes vagyok! Semmi értelme felnőttnek lenni, ha nem lehetsz gyerek néha." - A Doktor ("Robots")

Esetleg nézd meg ezt is:

rajatszas-ez-masik-ruhatar-original-63825

Szegedet is a szívükhöz szorítják rájátszásban

Kétség sem fér hozzá, hogy a Rájátszás az utóbbi évek legizgalmasabb irodalmi és zenei produkciója, ...